analitikal

Monday, August 8, 2011

RESEPI NASI MANDI ARAB ISTIMEWA

Bahan
4 cawan/pot beras basmathi ~ rendam 20 minit dan toskan
3 camca besar minyak sapi
4 cawan air atau secukupnya -
1 biji bawang besar ~ hiris halus
3 ulas bawang putih ~ hiris halus
1 inci halia ~ hiris halus
1/3 cwn kismis
Rempah tumis ~ 1 batang kayu manis, 1 kuntum bunga lawang, 3 biji buah pelaga, 5 kuntum bunga cengkih
Sedikit pewarna kuning- guna 1 sk kunyit campur dgn sikit air
Garam secukup rasa.

Cara penyediaan nasi:
1. Panaskan minyak tumis rempah tumis, bawang putih, bawang besar dan halia hingga harum dan bawang layu. Masukkan kismis, goreng sebentar dan masukkan pula air, biar mendidih.
2. Bila mendidih, padamkan api dan tuang ke dalam rice cooker. Masukkan beras dan garam secukup rasa, kacau rata dan masak seperti biasa.
*3. Bila nasi kering, buat lubang ditgh nasi dan letakkan foil. Masukkan 1 sudu minyak dan seketul arang yang telah dibakar. Tutup tudung periuk selama 2minit supaya aroma asap arang tadi meresap ke dalam nasi.
4. Buka semula tudung periuk dan keluarkan foil bersama arang tadi.
5. Titiskan 2-3 titik pewarna kuning, kacau/gembur nasi dan masak nasi sehingga masak.
*tak buat langkah 3 ni sbb tak ada arang.utk dptkan nasi 2 warna gini jgn kacau rata2 sgt nasi.nak nasi masak elok yg biasa buat bila masak nasi minyak dll, bila nasi kering tutup nasi dgn aluminium foil yg lebar,barulah tutup dgn tudung periuk....jadi nasi masak elok sbb wap nasi terperangkap.

RESIPI NASI ARAB DAN REMPAH KABSA

Bahan dan Kaedah
1 ekor ayam/kambing/daging
Beras basmathi 3 pot
Air
2sudu masak
1sudu minyak sapi
1 batang kayu manis
3 biji buah pelaga
2 biji bunga cengkih
5 labu bawang - dipotong dadu
3 ulas bawang putih - dipotong dadu
1 biji tomato - dikisar
2 sudu tomato puri
sedikit kunyit
2 sudu rempah KABSA kalau tiada boleh buat sendiri rempah kabsa ni..

campuran rempah untuk buat rempah kabsa
Bahan - bahan:
1 sudu makan bunga cengkih **
1 sudu makan lada hitam **
1 sudu makan jintan manis **
1 sudu makan jintan putih **
2 sudu makan biji ketumbar **
1 sudu makan buah pelaga **
1 sudu buah pelaga hitam (black cardamom pods) **
1 sudu makan serbuk cili
1 sudu teh kunyit

Cara penyediaan:

1. Goreng tanpa minyak bahan2 yg bertanda ** sehingga naik bau dan angkat.
2. Kemudian kisar semua bahan sehingga hancur.
3. Simpan rempah yg telah dikisar didalam bekas yg kedap udara.

Jika tiada buah pelaga hitam, boleh gantikan dgn buah pelaga biasa. Serbuk rempah ini boleh juga digunakan pada semua masakan ala arab termasuklah ayam dan daging.




Lemon 1biji hitam / kering - menusuk tengah
1biji lada merah (lada merah / capsicum) - dipotong dadu
1batang lobak merah, dihiris halus
sedikit lada hitam atau serbuk
2batang besar cili merah - tidak memotong
beberapa kismis
garam secukup rasa
Rendam beras basmathi dengan air biasa selama 30 hingga 60 minit.
Parit dan rendam dengan air mendidih selama 15 minit dan saliran.
Panaskan kuali dengan minyak masak kemudian masukkan minyak sapi.
Tumis bawang dan bawang putih sehingga wangi dan campakkan sebatang kayu manis, bunga cengkih dan buah pelaga.
Tambah ayam, kunyit, rempah-ratus kabsa, tomato paste, tomato puri, capsicum, lobak merah dan campuran di dalam periuk.
Kemudian campakkan lemon dan hitam garam secukup rasa taburkan dengan kismis.
Tambah air dan menambah cukup beras mendidih telah disalirkan sebelum ini.
Tutup periuk ketat dan api kuat selama kira-kira 10minit sehingga air menjadi kurang / kering.
Buangkan cili merah besar ke dalam periuk. Adakah Karis Karis nasi dengan sudu, tetapi sedikit menggunakan belakang sudu berhati-hati supaya bahawa beras tidak neraka.
Jika air kelihatan mentanakkan beras menambah lebih banyak air ditambah perlahan-lahan air panas yang menggelegak dan periuk penutup.
Selepas kering dengan api sederhana selama 15 minit.
Angkat ayam dan bakar dalam 10minit 5-dalam kerajang aluminium dengan kepanasan 200'c.
Sos - Kisar tomato, cili hijau besar, batang ketumbar, gula, garam dan diperah limau kuning.