Bahan-bahan:
- 1 ekor ikan siakap sederhana besar-dibersihkan (kalau nak guna ikan lain pun boleh..)
- 3 papan petai-ambil isinya
- 1 helai daun kunyit
- 2 keping aluminium foil
Bahan-bahan untuk sambal: Semua bahan2 ni dikisar
- 10 biji cili kering
- 5 biji cili merah
- 1 labu bawang besar
- 3 ulas bawang putih
- 1 batang serai
- 1 inci halia
- 2 biji buah keras
- sedikit belacan/ikan bilis
- sedikit kunyit hidup
- minyak untuk menumis
- Garam dan gula secukup rasa
- 1 keping asam gelugor @ asam keping
- sedikit air
Cara-cara Menyediakan Sambal:
- Panaskan minyak dan tumiskan bahan-bahan kisar hingga wangi.
- Kemudian masukkan asam keping dan sedikit air
- Masak hingga sambal betul2 masak, masukkan gula dan garam secukup rasa, dan boleh diangkat.
Cara-cara Menyediakan Ikan Bakar:
- Panaskan Oven 180 darjah celcius
- Alaskan aluminium foil dengan sehelai daun kunyit/pisang
- Kemudian tuangkan sebahagian sambal dan ratakan.
- Letakkkan ikan diatas sambal dan ditutup dengan lebihan sambal tadi.
- Taburkan petai diatas ikan dan bungkus ikan dengan aluminium foil.
- Bakar selama lebih kurang 40 minit.
No comments:
Post a Comment