Gulai Kawah.
Bahan-bahannya:
1kg daging tanpa lemak - rebus
separuh empuk terlebih dahulu
10 ulas bawang putih - dikisar
10 labu bawang merah - dikisar
2 inci halia - dikisar
4 biji cili hijau - dipotong dua
2 biji tomato - dipotong 4
1/2 cawan air asam jawa
4 sudu makan minyak masak
1 biji limau asam - ambil jus
air dan garam secukupnya
Bahan Rempah Pes:
3 sudu makan serbuk jintan manis, 2 sudu makan serbuk ketumbar
dan 2 sudu makan serbuk kunyit dicampur dengna sedikit air.
Cara memasaknya:
1. Panaskan minyak di dalam kuali, tumis bahan kisar hingga bau.
2. Masukkan rempah Pes dan kacau hingga naik wangi, masukkan
air, asam jawa dan garam. Biar didih selama 3 minit.
3. Masukkan daging yang telah direbus tadi dan masak hinga betul-betul empuk. Masukkan tomato, cili hijau dan akhir sekali masukkan jus limau, kacau rata.
6. Bila cukup semua rasa bolehlah diangkat.
# Resipi ini saya ambil dari koleksi sahabat saya.
No comments:
Post a Comment