analitikal

Monday, September 12, 2011

SIAKAP BAKAR SAMBAL PETAI


Bahan-bahan:
  • 1 ekor ikan siakap sederhana besar-dibersihkan (kalau nak guna ikan lain pun boleh..)
  • 3 papan petai-ambil isinya
  • 1 helai daun kunyit
  • 2 keping aluminium foil
Bahan-bahan untuk sambal: Semua bahan2 ni dikisar
  • 10 biji cili kering
  • 5 biji cili merah
  • 1 labu bawang besar
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 batang serai
  • 1 inci halia
  • 2 biji buah keras
  • sedikit belacan/ikan bilis
  • sedikit kunyit hidup
  • minyak untuk menumis
  • Garam dan gula secukup rasa
  • 1 keping asam gelugor @ asam keping
  • sedikit air
Cara-cara Menyediakan Sambal:
  • Panaskan minyak dan tumiskan bahan-bahan kisar hingga wangi.
  • Kemudian masukkan asam keping dan sedikit air
  • Masak hingga sambal betul2 masak, masukkan gula dan garam secukup rasa, dan boleh diangkat.
Cara-cara Menyediakan Ikan Bakar:
  • Panaskan Oven 180 darjah celcius
  • Alaskan aluminium foil dengan sehelai daun kunyit/pisang
  • Kemudian tuangkan sebahagian sambal dan ratakan.
  • Letakkkan ikan diatas sambal dan ditutup dengan lebihan sambal tadi.
  • Taburkan petai diatas ikan dan bungkus ikan dengan aluminium foil.
  • Bakar selama lebih kurang 40 minit.

No comments: