analitikal

Wednesday, April 14, 2010

sup belut ala thai

BAHAN BAHAN
½ kg belut yang siap dipotong dan dibersihkan

2 sudu minyak masak

2 ulas bawang merah - dimayang

3 ulas bawang puteh - dimayang

1 biji bawang besar - dimayang
umis
½ inci halia - dimayang

10 biji lada burung

sup bunjut- KALAU SUKA- kalau tiada memadai dengan bunga lawang, ketumbar, dan jintan manis (tumis masa nak masak)

3 batang serai-diketuk
sedikit lada hitam yang ditumbuk

1 rumpun daun bawang

1 rumpun daun sadri

1 rumpun daun ketumbar

2 biji limau nipispanaskan kuali dan masukkan 2 sudu minyak masak. goreng bawang merah hingga kekuningan, masukkan halia dan bawang puteh. kamudian masukkan 2 mangkuk air dan sup bunjut. bila air mendidih masukkan belut dan lada burung. Biarkan air mendidih sekali lagi. Masukkan garam dan ajinamoto sesedap rasa. sekiranya ingin pedas lagi taburkan 10 biji lada hitam.Bila sudah diangakat, taburkan daun bawang, daun sadri, daun ketumbar dan perahan air limau nipis

No comments: