analitikal

Tuesday, April 6, 2010

resepi untuk buat lasagna

Lasagne

Lasagne sheets (pilih yang pre-cooked or no cooking required)

Bahan2 utk filling sauce :
Tomato Puree
Cili Boh
Daging cincang
Bawang putih
Bawang merah (dihiris halus)
sedikit herbs
cumin atau jintan manis
gula, garam and pepper
Stock cube daging
Air

Caranya:
Tumis bawang putih dan merah hingga layu. Masukkan cili boh, cumin and tomato puree dan goreng hingga garing. Bila dah Ok, masukkan daging cincag dan kacau hingga sebati. Dah Ok, masukkan air dan stock cube dan masak hingga mendidih. Setelah mendidih, masukkan garam, gula dan lada hitam secukup rasa.

Bahan2 utk White Bechamel sauce :

Mentega (dalam 2 senduk)
tepung biasa (2 tablespoon)
susu (susu fresh atau susu UHT)
6 biji cloves (sorry... lupa nama melayu)
bawang satu labu
salt and pepper
bay leaf atau daun selasih

Caranya
1. Cucuk clove dalam bawang. Panaskan susu dalam saucepan dan masukkan bawang tadi dan daun selasih/bay leaf. Susu tak payah mendidih - cukup bila panas je. Ketepikan dan buang bawang tadi.
2. Cairkan mentega atas api sederhana. Bila dah cair, kecilkan api. Taburkan tepung sudu demi sudu dan kacau continously! Mentega tu akan meresap kat tepung jadi mesti jaga2!! Tepung tu sudah masak bila bau wanginya naik.
3. Bila agak OK, masukkan susu yang dipanaskan tadi dan kacau hingga sebati. Senang kalau pakai hand whisk. Masukkan salt and pepper. Bechamel sauce ni warnanya creamy.

Menyediakan Lasagne :

1. Panaskan oven (dalam 250 deg. Celsius kira OKlah) Bila 2 sauce dah ready, sediakan satu rectangular pan (tinggi dalam 3-4 inci)
2. Layer filling sauce, followed by the lasagne sheet and then the bechamel sauce. Repeat sampai sauce semua habis. Akhirkan dengan sauce bechamel tadi.
3. Bakar dalam oven selama 25-30 min. Kalau nak tahu masak, cucuk lidi dan rasa kalau lasagne sheet tu keras ke lembut. Bila dah nak masak, tabur parmesan cheese dan masukkan oven sekejap
4. Bila dah masak, potong empat persegi dan hidang sama garlic bread.

No comments:

There was an error in this gadget