analitikal

Wednesday, April 23, 2008

RESIPI KUPANG MASAK MASAM MANIS

KUPANG SWEET & SOUR NEW EDITION

Kupang 1 kg di cuci bersih
Bawang putih 2 ulas dimayang
Bawang merah 2 ulas dimayang
Halia 1 cm diracik
1 sudu besar minyak masak
1 senduk cili blend
3 sudu besar sos tiram
2 sudu besar gula
Garam secukup rasa

Cara Memasak :-

Panaskan air, apabila mendidih masukkan kupang sehingga dia terbuka sedikit (tanda separa masak)
Toskan kupang tersebut
Panaskan kuali tumis bawang putih dan merah beserta halia
Bila wangi,masukkan cili blend dan kacau hingga cili nampak separa garing.
Masukkan sos tiram, gula dan sedikit garam (sikit je sebab sos tiram tu dah masin) dan kacau hingga rata
Masukkan sesenduk air
Masukkan kupang tadi dan kacau hingga masak..
Dan wallahhhh!!!! Buleh makan......

No comments: