analitikal

Wednesday, April 23, 2008

IKAN SALAI

Bahan2nya...

1. ikan sembilang-4 ekor
2. belacan - (agak2 ler ye )
3. 3 keping asam keping ( rendam jap dlm air..supaya lembut))
4. 2 biji limau kasturi
5. cili padi (( ikut laa korang nk podeh camner ))
6. serbuk perasa (( jika suka ))

cara2nya...

1. ikan sembilang di salai atas bara api

2. setelah itu. pisah kan isi ikan dr tulangnya... (( make sure buang betul2 tulang2 yg kecik2 tu.. kang tercekik pulak )))

3. pastu tumbuk cili padi, belacan, asam keping & isi ikan sehingga betul-betul lumat... (( kalau terjumpa tulang tuu.. buang cepat2, hahhahaha... payah kalau dh tercekik)))

4. pastu perah kan limau kasturi...

5. dan taruk sedikit air panas masak.. dlm 2-3 sudu jer....

6. siap... ready di makan bersama nasi panas.....

* enak di makan bersama2 ulam2an , pucuk ubi rebus, jantung pisang rebus...

** jgn blender bahan2 tuu... x kick ... tumbuk lagiii best!!!!

No comments:

There was an error in this gadget