analitikal

Wednesday, April 23, 2008

RESIPI SUP panggang

SUP BELUT
1 ekor belut 250g(disiang, buang kulit, buang tulang)
(simpan tulang dan kepala)
sos belut
3 sudu kicap manis
1 sudu kicap masin
5 sudu sos tiram

proses
belut tadi mesti direndam dlm air basuhan beras selama 1\2jam(buang
hanyir)
lepas tu cucuk belut dari sisi dgn lidi atau cucuk satay(nk bg dia
leper, senang nk balik)setiap 1nci 1cucuk satay.
panggang belut tadi atas bara api.

buat sos
rebus kepala dn tulang belut dlm 1 liter air.
agak agak air dh jd 1\2liter masukan semua sos dlm rebusan tadi.
biar didih sampai 1\4 liter. padam api.

setelah belut tadi masak, lumur sedikit sos pada belut dan bakar sedikit lg. ulangi proses ini sampai 3 kali(bg sy, kalau nk lebih xpe jgn bg sos hangit nanti pahit).
dah siap. untuk hidang buang semua cucuk satay, potong kecil kecil.
mkn ngan nasi atau ratah je.

No comments:

There was an error in this gadget