analitikal

Wednesday, April 23, 2008

Spaghetti Oglio Seafood Local

1 peket spaghetti
7 ulas bawang putih (dicincang)
sedikit minyak zaitun
sedikit minyak masak
garam,gula.
5-6 ekor sotong sederhana besar ( potong ikut suka)
20 ekor udang sederhana besar ( kulit dan kepalanya jangan dibuang)
kiub ikan bilis (jika suka)
Cara:
1. Spaghetti direbus sehingga lembut (campur dgn sedikit minyak masak agar x melekat.
2. Rebus kulit dan kepala udang. ambil airnya dlm setengah gelas.
3. Panaskan minyak zaitun dalam kuali, Goreng bawang putih sehingga kekuningan.
4. Masukkan sotong dan udang. Goreng sehingga masak.
5. Masukkan air rebusan kulit udang,bahan perasa,garam,gula,kiub ikan bilis. Goreng seketika.
6. Masukkan spaghetti. Goreng selama 5 minit.

No comments: