analitikal

Wednesday, April 23, 2008

RESIPI SIAKAP STIM

Siakap Kukus:
1 ekor ikan siakap
5 ulas bawang putih - ditumbuk
1 camca besar lada putih - ditumbuk
1 biji plum (asam boi)jeruk bergaram
1 tangkai daun sup dihiris - dihiris
1 tangkai daun bawang - dihiris
1 cawan air
2 camca besar sos tiram
1 camca besar kicap cair
1 camca besar kicap pekat
1 inci halia - ditumbuk

Bahan hiasan:
Daun sup
Daun bawang
Daun rempah

Cara membuatnya:-
1. Campur dan gaul rata semua bahan kecuali ikan.
2. Salut bahan tadi pada ikan siakap.
3. Kukus ikan di atas api perlahan selama 20 minit
atau sehingga ikan masak.
4. Tabur hirisan daun sup, daun bawang dan daun rempah
untuk menambah aroma. Hidang panas-panas.

# kepada yang gemar makanan masih boleh ditambah
garam kepada bahan yang digaul.

selamat mencuba

No comments: