analitikal

Wednesday, April 23, 2008

REIPI ASAM PEDAS

Masak Asam Pedas Ikan:

Bahan-bahannya:
ikan anggaran dalam 1kg - haruan, puyu, keli, sepat siam
atau ikan yang sesuai
1/2 kg terung atau timun
sedikit asam jawa - ambil airnya
garam dan minyak masak

Bahan untuk ditumbuk:
10 tangkai cili kering
5 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah
2cm kunyit hidup
1cm halia

Cara membuatnya:
1. Panaskan sedikit minyak masak dan tumis bahan yang telah
ditumbuk hingga naik bau.
2. Kemudian masukkan air dan air asam jawa dan biarkan hingga
mendidih.
3. Setelah mendidih masukkan ikan dan terung/timun dan garam.
4. Biarkan hingga ikan masak dan terung/timun turut masak.
(jangan biarkan terlampau empuk) siap masak.
# kalau nak lebih masam boleh tambah asam keping.
# boleh tambah air kalau terlalu pekat.

No comments: