analitikal

Wednesday, April 23, 2008

RESIPI KETAM MASAK KARI

Kari Ketam:

Bahan-bahannya:
1kg ketam - diproses, bersihkan dan belah dua
3 tangkai daun kari
5 cawan santan
minyak masak

Bahan digiling:

4 sudu besar ketumbar(rempah biji)
3 cm halia
3 cm kunyit hidup
1 sudu besar jintan manis
1 sudu besar jintaan putih
1 sudu besar lada
4 biji buah keras
2 ulas bawang putih
10 ulas bawang merah
6 sudu besar kerisik

Cara membuatnya:

1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan giling hingga naik baunya.
2. Masukkan santan dan daun kari biarkan hingga mendidih.
3. Masukkan ketam yang siap dibersihkan serta garam secukupnya.
4. Bila kuahnya sudah agak pekat barulah diangkat.

# kalau suka anda boleh tambah hirisan nenas atau terung.

No comments: