analitikal

Wednesday, April 23, 2008

KETAM NIPAH BERCILI

etam Bercili

2 ekor ketam (paling baik ketam nipah) dibersihkan dan dipotong dua
2 batang serai diketuk
seulas bawang merah dan bawang putih (dimayang)
1cm halia dihiris nipis
10 buji cili padi ditumbuk
Sedikit sos tiram
Sedikit garam
Sedikt gula

Cara memasaknya:

Panaskan kuali dan masukkan minyak
Bila minyak panas masukkan serai, bawang, halia dan cili, kacau hingga rata.
Bila naik bau, masukkan sos tiram kira-kira 3 sudu besar.
Masukkan sedikit garam dan gula. Kalau nak berkuah, masukkan sesenduk air. (Jgn banyak sangat nanti kuah dia tak pekat). Akhir sekali masukkan ketam tadi. Gaul hingga rata dan tutup kuali dalam 2 minit. Dan ..lepas tu tutup api ..dan sediakanlah pinggan mangkuk ...boleh makan dah....

Ok...ADIOS..

No comments:

There was an error in this gadget