analitikal

Wednesday, April 23, 2008

Nasi Goreng Cendawan

2 pinggan nasi putih
2 biji telur
2 ketul ayam dipotong sederhana
5 ulas bawang merah ] ditumbuk
2 ulas bawang putih ]
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar kicap manis (ikut suka)
5-7 cili api-dipotong tengah/bulat
Baby corn dipotong bulat
8 keping cendawan (dibelah 2/3 setiap keping mengikut sesesuaian)
½ tin cendawan bulat (sekiranya mahu)
2 batang sawi (sekiranya mahu)
½ biji timun dipotong-untuk hiasan
Sedikit kacang peas-untuk hiasan
Sedikit serbuk lada sulah
Garam secukup rasa dan sedikit gula
Cara:
Panaskan minyak dalam kuali. Tumiskan bawang dan cili api.

Setelah garing, pecahkan telur sebiji demi sebiji dan kacau dan jangan terlalu lama.

Setelah itu masukkan ayam, kacau, sos tiram, kicap, garam, gula dan ajinomoto(jika mau).

Gorengkan lagi dan masukkan pula cendawan, baby corn dan sawi yang telah dipotong. Akhir sekali barulah masukkan nasi dan gorengkan rata-rata.

Apabila sudah masak, letak dalam pinggan, letak lada putih dan taburkan dengan kacang peas dan timun.

No comments: