BUBUR AYAM
Bahan-Bahan:
1/2 ekor ayam } dipotong kecil
4 liter air
2 cawan beras } dicuci bersih
1 in halia } dihiris nipis
1-2 batang serai } diketuk
1 ulas bawang putih } diketuk
1 tangkai daun bawang } dihiris
1 tangkai daun sup } dihiris
8-10 ulas bawang merah } dijadikan bawang goreng
garam secukupnya
Cara membuat:
Masukkan ke dalam periuk, ayam, air, halia, bawang putih, serai dan garam.
Apabila ayam empuk, keluarkan ayam dan siat2kan isinya. Ketepikan.
Air rebusan ayam digunakan untuk merebus beras hingga hancur. Jika perlu boleh tambah air lagi.
Ketika menghidang taburkan isi ayam, bawang goreng, daun bawang dan daun sup
Nota: Jika suka boleh juga ditaburkan lobak asin dan letak sedikit sambal kicap.
easy recipes...learn and try yourself.its very easy more than u think..
analitikal
Tuesday, February 23, 2010
resepi sup kupang ( mussel soup , seafood soup
SUP KUPANG (MUSSEL) Bahan-bahan:
1 kg mussels atau lain-lain seafood
2 batang serai } ketuk
1 cm lengkuas } dihiris atau diketuk
1 tangkai daun ketumbar } dihiris
1 ulas bawang putih } diketuk
7-8 tangkai cili api } diketuk/dihiris jika suka pedas boleh tambah lagi
5-6 helai daun limau purut
2 sudu besar sos ikan
jus limau nipis secukup rasa
1 sudu besar pati santan
750 ml air
Cara membuat:
1.campurkan serai, daun limau purut, lengkuas, bawang putih dan air.
Bila mendidih, kecilkan api masukkan santan, sos ikan, jus limau nipis , cili api, mussel dan garam secukup rasa.Taburkan dgn daun ketumbar sebelum dihidangkan
1 kg mussels atau lain-lain seafood
2 batang serai } ketuk
1 cm lengkuas } dihiris atau diketuk
1 tangkai daun ketumbar } dihiris
1 ulas bawang putih } diketuk
7-8 tangkai cili api } diketuk/dihiris jika suka pedas boleh tambah lagi
5-6 helai daun limau purut
2 sudu besar sos ikan
jus limau nipis secukup rasa
1 sudu besar pati santan
750 ml air
Cara membuat:
1.campurkan serai, daun limau purut, lengkuas, bawang putih dan air.
Bila mendidih, kecilkan api masukkan santan, sos ikan, jus limau nipis , cili api, mussel dan garam secukup rasa.Taburkan dgn daun ketumbar sebelum dihidangkan
Subscribe to:
Posts (Atom)