analitikal

Tuesday, February 23, 2010

resepi sup kupang ( mussel soup , seafood soup

SUP KUPANG (MUSSEL) Bahan-bahan:


1 kg mussels atau lain-lain seafood
2 batang serai } ketuk 
1 cm lengkuas } dihiris atau diketuk
1 tangkai daun ketumbar } dihiris
1 ulas bawang putih } diketuk
7-8 tangkai cili api } diketuk/dihiris jika suka pedas boleh tambah lagi
5-6 helai daun limau purut
2 sudu besar sos ikan
jus limau nipis secukup rasa
1 sudu besar pati santan
750 ml air

Cara membuat:

1.campurkan serai, daun limau purut, lengkuas, bawang putih dan air.
Bila mendidih, kecilkan api masukkan santan, sos ikan, jus limau nipis , cili api, mussel dan garam secukup rasa.Taburkan dgn daun ketumbar sebelum dihidangkan

No comments: