analitikal

Tuesday, February 23, 2010

resepi ayam / daging masak hitam

Ayam masak hitam

5 ketul ayam
2 camb sos tiram
1 camb kicap manis
1 camt kicap pekat
(semua ni perapkan)
*ATAU gaulkan dengan garam kunyit

Kulit kayu manis
2 btg serai diketuk

1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
sedikit halia
(dimesin)

1 camt jintan manis
1 camt jintan putih
1/2 camt kas-kas
(ditumbuk)
1 camb cili mesin

1 biji bawang besar dihiris
1 biji cili merah dihiris

Caranya:
1. Gorengkan ayam sebentar, angkat.
2. Tumiskan kulit kayu manis + serai, masukkan jintan yg ditumbuk.Masukkan bawang yg dimesin, masak sampai wangi.
3. Masukkan cili mesin.
4. Masukkan baki perapan ayam tadi, kalau kurang rasa tambahkan kicap.Masukkan 1 camt kicap pekat.
5. Masukkan bawang dan cili yg dihiris.
6. Siap.

No comments: