analitikal

Tuesday, November 25, 2008

IKAN GORENG BERKUAH

Bahan2....:

Ikan kerapu(jangan le beso sangat, cukup le sekadar 1kg)
100grm cili kering(dikisar)-kalau nak pedas tambah lagi...
8 ulas bawang merah(dikisar)
5 ulas bawang putih(dikisar)
20grm halia (dikisar)
80grm jem nenas - kalau nak perasa lain pun boleh...
30grm sos cili
100grm tepung jagung
garam, serbuk perasa dan sedikit nenas di potong kiub...


Cara-cara penyediaannyer....:

ikan yang dah siap dibasuh tu korang gaulkan dengan tepung jagung. Setelah puas hati dengan hasil gaulan tu tadi....apo lagi korang goreng le di dalam minyak yang bebetul panas....Kalau boleh biar le ikan tu tenggelam....
Di kuali yang lain korang panaskan minyak masukkan halia, bawang merah dan putih yang korang kisar tadi hingga naik bau. Kemudian masukkan Cili Kering tadi dan tumis hingga pecah minyak....
Kemudian masukkan sos cili dan jem nenas tu tadi....masukkan garam dan serbuk perasa dan tak lupa juga nenas yang di potong kiub tadi....
Biarkan sekejap dan curakkan di atas ikan yang telah siap di goreng tadi...

So..selamat mencuba resepi yang simple dan mudah nie....
Apa kata yang lelaki selepas balik dari memancing masakkan ikan yang di pancing tadi untuk isteri atau ibunda tersayang......Mudah je resepi nie....

No comments: