analitikal

Tuesday, November 25, 2008

KELI TUMIS TEMPOYAK

Bahan-bahan :
5 ekor Ikan keli/Sembilang
3 tangkai Cili Merah}
7 tangkai Cili padi} Di tumbuk
5 ulas Bawang Merah}
3 Btg Serai(Titik)
1 Helai daun kunyit (dihiris halus)
3 sudu besar Tempoyak
2 sudu serbuk kunyit
Garam dan gula.


Cara Menyediakan nayer....

ikan keli yang dibasuh tadi di potong 2. Digaul dengan serbuk kunyit dan garam. Tuang sedikit santan pekat sebanyak setengah cawan dan gaul....
Kegunaan santan tersebut ialah isi ikan tersebut akan lebih lembut. Goreng garing2.Selepas selesai menggoreng, panaskan sedikit minyak untuk menumis bahan yang kita tumbuk tadi....tumis bahan2 tadi sehingga pecah minyak ye puan2...hehhehe macam Chef Wan lak aku nie...
Masukkan serai dan daun kunyit tadi kemudia masukkan tempoyakgula dan garam.tuangkan secawan air, tumis sehingga mendidih...
Selepas mendidih, apa lagi masukkan ikan yang kita goreng garing2 tadi...tak payah lama, selepas kita gaul kita angkat dan wall lah...makan dengan nasi panas...pewwit...terangkat beb...
Selamat mencuba....

No comments:

There was an error in this gadget