analitikal

Monday, December 1, 2008

IKAN BAKAR TEMPOYAK

5 EKOR IKAN KEMBONG
7 BIJI CILI PADI
3 BIJI BAWANG MERAH
I BIJI BAWANG PUTIH
SEDIKIT GARAM
SEDIKIT SERBUK KUNYIT
4 SUDU BESAR TEMPOYAK
5 HELAI DAUN KUNYIT ATAU SEHELAI DAUN PISANG

METHOD:

CILI PADI,BAWANG MERAH ,BAWANG PUTIH DITUMBUK LUMAT.KEMUDIAN CAMPURKAN DENGAN SERBUK GARAM DAN SEDIKIT SERBUK KUNYIT. KACAU RATA BERSAMA TEMPOYAK..
SELEPAS BAHAN SEBATI, LETAKKAN IKAN DIATAS SEHELAI DAUN KUNYIT ,KEMUDIAN ISIKAN TEMPOYAK TADI DIATAS IKAN DAN GULUNG IKAN DENGAN DAUN KUNYIT TERSEBUT. ULANGKAN CARA TERSEBUT SAMPAI HABIS SEMUA IKAN.

No comments: