analitikal

Saturday, March 27, 2010

resepi asam pedas ikan pari

Bahan-bahannya
3 potong ikan pari, dibersihkan dan dipotong selebar 3 inci
½ biji nenas madu, dipotong serong (jika suka)/ terung/ bendi
7 keping asam keping (besar), dicuci bersih
Air secukupnya
Secukupnya daun kesum
Minyak untuk menumis
Garam secukup rasa
Serbuk perasa jika suka
Sedikit gula

Bahan untuk dikisar
25 tangkai cili kering, dibersihkan dan direndam air panas
2 biji bawang besar
1 ulas bawang putih
1 inci belacan
1 inci kunyit hidup
1 inci halia
1 sudu makan lada hitam

Cara-caranya
1. Panaskan minyak dalam periuk dan tumis bahan yang telah dikisar sehingga naik bau.
2. Masukkan nenas, asam keping, garam, serbuk perasa dan gula. Gaul rata, kemudian masukkan air dan biarkan ia mendidih.
3. Kemudian masukkan ikan pari dan juga daun kesum. Biarkan ikan masak dan sedia untuk dihidang.

No comments: