analitikal

Monday, March 1, 2010

resepi daging dendeng

Resepi Daging Dendeng
Bahan A
½ kilo Daging
2 sudu besar kicap manis
1 sudu teh Serbuk Jintan Manis
1 sudu teh Serbuk Jintan Putih
1 sudu besar cuka masak
1 sudu teh serbuk ketumbar

Bahan B (Blenderkan semua)
Cili Kering
2 biji Bawang Merah sederhana besar
3 ulas Bawang Putih
2 cm Halia

-Air asam jawa
-Garam dan gula
-Bawang besar (dipotong bulat)

Cara Memasak:
1.Perapkan Bahan A selama 1 jam. Kemudian goreng daging separuh masak, ketepikan.
2.Tumis Bahan B sehingga masak. Masukkan sedikit garam, gula dan air asam jawa secukup rasa.
3.Masukkan daging tadi dan gaul rata sehingga kering.
4.Hiaskan dengan bawang bulat dan hidang panas-panas!

No comments: