analitikal

Saturday, March 27, 2010

resepi asam pedas muar

bahan-Bahan A:

½ Kilo Ikan (di cuci)
kunyit serbuk
garam
asam jawa
Bahan A ( di Kisar)
$1 cili kering
2 Biji Bawang Besar
3 Ulas bawang Putih
½ inc kunyit Basah
2inc Belacan
Lada hitam

Bahan-Bahan B:

Lobak Masin (jika Suka)
Daun Kesum
Garam & Perasa
Asam Jawa( jadikan air asam)

Cara membuatnya:

Mula-mula ikan di bersihkan dan dicuci bersama sedikit garam dan asam jawa.
setelah di cuci bersih gaulkan bersama serbuk kunyit dan sedikit garam
Kemudian panaskan periuk dan tumis bahan blender hingga naik minyak
masukkan juga daun kesum bersama utuk menaikan bau.
setelah naik minyak masukan ikan dan kacau selama beberapa minit.
setelah ikan agak sebati dengan cili campurkan air asam jawa dan air . kacau dan biarkan mendidih
setelah mendidih masukkan lobak masin, garam dan serbuk perasa . kacau sekejap dan biar dia mendidh dengan api yang sederhana.
akhir sekali tutup api dan boleh lah di hidang

Cara hidangan:
Boleh di makan untuk hidangan makan malam atau tengah hari. enak juga dicicah bersama roti .

Tambahan:
Untuk asam pedas yang enak.. ramuan tidak boleh mengunakan rempah segera. dan tidak boleh menggunakan asam keping.juga asam pedas tidak boleh terlalu cair atau pekat ikut quantiti ikan dan bahan blender.

No comments: